image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Verbruik hybride auto

Rijden met een hybride belooft stiller, schoner en klimaatbewust te zijn. Je draagt je steentje bij aan een beter klimaat door onder andere je CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Maar hoe zit het dan precies met het verbruik?

Een hybride auto is (meestal) een benzineauto met een accu. Je rijdt dus zuiniger, doordat de elektromotor de benzinemotor ondersteunt met energie. Je laadt een hybride auto niet op bij een laadpaal, tenzij je een plug-in hybrid hebt.

Waar rijdt een hybride auto op?

In Nederland rijden er steeds meer hybride auto’s rond. Ze zijn namelijk lekker zuinig. Een hybride auto heeft een benzine- of dieselmotor en een elektromotor. Je hebt verschillende hybride auto’s: volledig hybride, mild-hybride en plug-in hybride. Ze hebben allemaal één ding gemeen: een zo laag mogelijk brandstofverbruik.

De brandstofmotor krijgt ondersteuning van de elektromotor. Je hoeft geen accu op te laden, want de auto regelt het helemaal zelf. Elke keer als je remt en uitrolt, komt er energie vrij die de auto opslaat. De opgeslagen energie zegt ‘ie slim in, waardoor je zuiniger rijdt dan met alleen een verbrandingsmotor. Let op: hybride auto’s zijn er in principe niet voor gemaakt om volledig elektrisch te rijden. Sommige modellen houden het wel een paar kilometer vol, maar daar zijn ze niet per se voor bedoeld.

Het verbruik van een hybride auto

Het moge duidelijk zijn: hybride auto’s hebben een laag brandstof verbruik. Het verbruik is vergelijkbaar met een auto van een of twee klassen lager dan waar je op dat moment in rijdt. Onthoud wel dat een hybride auto zich niet van zijn beste kant laat zien op de snelweg. Juist daar wint hij weinig energie terug en heeft je hybride bolide veel brandstof nodig om hogere snelheden te rijden. Het is juist de stad waar de hybride auto in het voordeel is. Daar loopt het verbruik veel minder snel op dan dat van een normale wagen.

Voordeel is wel dat de de meeste hybride auto’s — een paar mild-hybride bolides uitgezonderd — een automatische versnellingsbak hebben. Het rijdt lekker simpel en soepel en het zorgt er ook voor dat de auto altijd de juiste versnelling kiest voor het laagst mogelijke verbruik.