Coronavirus Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, nemen wij maatregelen rond de bezorging van auto’s.Meer informatie

Voor- en nadelen van hybride rijden

Dat hybride rijden: wat is dat nou precies? Betekent dat echt dat je na elke 200 kilometer aan een laadpaal hangt? Hier lees je alles over hybride rijden. Tot aan de voor- en nadelen aan toe.

Veel mensen denken dat een hybride auto en een volledig elektrische auto hetzelfde zijn. Dit is niet zo. Een volledig elektrische auto rijdt écht alleen maar elektrisch. Een hybride bolide heeft twee motoren: een verbrandings- en een elektromotor. De verbrandingsmotor werkt op brandstof — diesel of benzine. De elektromotor loopt op stroom die uit de accu in de auto komt.

Wanneer kies je voor hybride rijden?

Waarom is het kiezen voor een hybride auto slim? En wat maakt het een minder goede keus? We zetten de voor- en nadelen van hybride auto’s voor je op een rij. Zo is de balans opmaken voor jou een fluitje van een cent. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op, want ons team zit er helemaal klaar voor.

Voordelen van hybride auto’s

Waarom een hybride auto helemaal niet zo’n gek idee is? Nou, hierom: • je stoot veel minder schadelijke stoffen uit, doordat de elektromotor in bijvoorbeeld druk stadsverkeer of files het vuile werk van afremmen en optrekken op zich neemt • de elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor, waardoor je minder brandstof verbruikt en je steentje bijdraagt aan een beter milieu • je accu opladen is veel goedkoper dan een tank benzine of diesel, dus dankzij de ondersteunende elektromotor zijn je gereden kilometers veel goedkoper • fiscaal voordeel, waar we zo dieper op ingaan • een lekker groen imago, wat voor zowel personen als bedrijven slim kan zijn

Nog even over dat fiscale voordeel van hybride auto’s

Hybride auto’s zijn in aanschaf duurder dan de ‘normale’ auto. Ondanks de prijsdaling van afgelopen jaren is het verschil nog niet verdwenen. In 2021 komt er — als het goed is – een aanschafsubsidie op elektrische auto’s. In ieder geval profiteer je ook nu al van fiscale voordelen als je hybride rijdt. Bijvoorbeeld doordat je minder wegenbelasting betaalt en je Belasting van Personenauto’s (bpm) is ook een stuk lager. De Belastingdienst helpt je berekenen hoeveel bpm je betaalt voor je hybride auto.

Nadelen van hybride auto’s

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn als je hybride rijdt? Nee, dan waren alle auto’s inmiddels alweer vervangen door hybride bolides. Er zijn ook een paar nadelen: • zoals we net al weggaven: de aanschafprijs van een hybride auto is hoger dan die van een ‘normale’ auto • ondanks dat een hybride auto niet afhankelijk is van elektriciteit, heb je wel nog steeds te maken met een beperkte actieradius (al haal je met gemak honderden kilometers) • een hybride bolide levert ruimte in, doordat de accu’s voor de elektromotor ook een plek nodig hebben • elektromotoren zijn stil, wat betekent dat medeweggebruikers jou niet horen en dat jij zelf het geluid van ‘lekker autorijden’ niet hoort

Wel of niet hybride rijden?

Hopelijk hebben we je het een stuk makkelijker gemaakt om de balans op te maken als je overweegt hybride te gaan rijden. Heb je nog vragen of wil je weten wat voor auto bij jou past? Vraag het ons team!