• Home
  • Blog
  • Wanneer is een dieselauto voordeliger?

Wanneer is een dieselauto voordeliger?

Bij het uitzoeken van een nieuwe auto sta je voor een aantal keuzes: het merk, model en welke brandstof je wil rijden. Ga je voor benzine of is diesel voor jou aantrekkelijker? Dat verschilt per situatie. Hier proberen we je zo veel mogelijk informatie te geven, zodat je ontdekt wanneer een diesel kopen voor jou het slimst is.

‘Wanneer is een dieselauto voordeliger’ is een interessante en terechte vraag. Er is namelijk een zogenaamd omslagpunt voor dieselauto’s. Je kijkt niet alleen naar kilometers, want een dieselauto heeft wat financiële voor- en nadelen ten opzichte van een benzineauto.

Wanneer koop je een dieselauto?

Als je voordelig veel kilometers wil rijden, dan is een diesel op dat gebied waarschijnlijk een goede keus. Toch hangt het af van je situatie of een dieselauto voor jou de beste koop is. Want, ja, diesel tanken is goedkoper, maar tegenwoordig moet je met meer dingen rekening houden.

Voordelen van een dieselauto

Ondanks dat dieselauto’s vaak negatief in het nieuws zijn met bijvoorbeeld milieuzones waar oudere diesels niet mogen komen, hebben ze absoluut voordelen:

  • Dieselauto’s zijn minder onderhoudsgevoelig en dat scheelt in de portemonnee
  • Lagere brandstofkosten per liter
  • Zuiniger qua verbruik

Nou, zo klaar als een klontje, zou je denken. Toch raden je we aan een en ander uit te rekenen voordat je de definitieve keuze maakt voor een dieselauto.

Omslagpunt dieselauto

Wat is voor jou slimmer: een benzineauto of een dieselauto? Dat hangt af van een aantal factoren. Houd er ook rekening mee dat het het slimst is een recent model dieselauto te kopen. Het beste is zo jong mogelijk, zodat je geen gedoe hebt met milieuzones waar je niet in mag.

Bij het kopen van een auto gaat het naast brandstofkosten ook om wegenbelasting, afschrijving en onderhoud. Rijd je weinig kilometers, dan is een benzineauto goedkoper. Voor een dieselauto betaal je meer wegenbelasting dan voor een benzineauto, dus je moet daar aanzienlijk meer mee rijden om dat gat te dichten.

Wil je jouw precieze omslagpunt berekenen? Dat doe je als volgt: (12 maanden x wegenbelasting) + (kilometers / verbruik) x brandstofprijs. Nu heb je je kosten per jaar. Doe dit voor zowel diesel als benzine en je weet wat voor jou goedkoper is.