• Home
  • Blog
  • Wanneer moet mijn auto APK-gekeurd worden?

Wanneer moet mijn auto APK gekeurd worden?

Heb je een auto en staat ‘ie op jouw naam? Dan is het belangrijk om te weten wanneer je auto voor APK-keuring moet. Als je auto APK-plichtig is, dan mag je zonder geldige APK niet de openbare weg op. Maar wat zijn de regels nou precies rondom die APK?

APK: de Algemene Periodieke Keuring. De keuring waarbij specialisten kijken of je auto aan wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Zodra je een nieuwe auto koopt, is je eerste ritje niet naar een keuringsstation van RDW. Nieuwe benzine-auto’s en hybride auto’s keur je 4 jaar na eerste toelating voor het eerst. Een diesel laat je na 3 jaar APK keuren.

Waarom is die APK-keuring?

Bijna niemand vindt de APK-keuring echt een feestje, maar het is wel verplicht. En dat is maar goed ook, want de APK-keuring is er om gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen. Ook dragen we ons steentje bij aan het milieu: auto’s die te veel schadelijke stoffen uitstoten, keurt de keurmeester af.

Wat gebeurt er tijdens een APK-keuring?

Een keurmeester beoordeelt je auto op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Het is een momentopname en dus geen vrijbrief om je auto tot de volgende keuring geen aandacht meer te geven. De keurmeester kijkt naar:

  • de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
  • het milieu (uitstoot van uitlaatgassen)
  • de registratie (kilometerstand, voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)

Alle keuringseisen heeft het RDW netjes op een rij gezet.

Wanneer laat je je auto APK keuren?

Een nieuwe benzineauto verwacht de keurmeester na 4 jaar voor het eerst. Een dieselauto is al na 3 jaar aan de beurt. Na die eerste keuring is voor je benzineauto APK-keuring om de 2 jaar verplicht, totdat ‘ie 8 jaar oud is. Dan is het elk jaar nodig. Diesels moeten sowieso ieder jaar op voor de keuring.

Is je auto al eerder gekeurd? Dan ga je uit van de datum op het laatste keuringsrapport. Let op: dit is een vervaldatum. Voor die tijd moet je auto dus al langs een keuringsmeester zijn geweest. Dat mag ook twee maanden eerder, met behoud van je oorspronkelijke vervaldatum.

Een handige online tool om de vervaldatum van jouw APK te zoeken via je kenteken vind je hier: WanneerAPK.nl

APK voor oldtimers, hybride en elektrische auto’s

Ook elektrische en hybride auto’s moeten op voor de APK-keuring. De keuringen zijn in principe hetzelfde als bij alle andere auto’s, met als toevoeging dat de keurmeester de elektrische aandrijflijn checkt. Oldtimers gebouwd voor 1960 hebben geen APK-plicht. Is je auto van na 1 januari 1960, maar wel ouder dan 30 jaar? Dan laat je ‘m eens in de twee jaar keuren. De APK-plicht geldt voor personenauto’s, bedrijfswagens, bussen, driewielige motorrijtuigen en aanhangers met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kilogram. Daar valt ook de camper onder.

Laat je auto op tijd APK keuren

Is je apk verlopen? Twee maanden na de vervaldatum van je apk is het eigenlijk simpelweg wachten op de boete. In 2019 is de bekeuring voor het niet op tijd laten keuren van je auto al €140. Daar komt nog €9 administratiekosten bij. De apk-boete is voor de kentekenhouder.

Gevolgen als je te laat bent voor je APK

Is je APK verlopen en ga je zonder je geldige apk de weg op? Dan krijg je een boete van RDW of de politie. Krijg je een ongeval? Dan is de kans groot dat je verzekeringsmaatschappij je vertelt dat je geen geld krijgt.