Coronavirus Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, nemen wij maatregelen rond de bezorging van auto’s.Meer informatie

Wanneer moeten je winterbanden eronder?

Zelfs in Nederland, waar het niet per se vaak sneeuwt, is het rijden op winterbanden een slim plan. Winterbanden geven je meer grip op de weg en dat rijdt een stuk veiliger. Wanneer moeten je winterbanden eronder? Is het verplicht? Waarom zijn winterbanden beter?

Niemand die er echt heel veel zin in heeft om twee keer per jaar de banden te wisselen. Toch is het geen onzin om je zomerbanden door winterbanden te vervangen. Maar waar let je precies op? En zijn vierseizoenenbanden ook prima?

Voordelen van winterbanden

Winterbanden zijn gemaakt van een andere samenstelling van rubber. Is het kouder dan 7 graden, dan presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Zomerbanden verharden bij deze temperaturen, terwijl winterbanden juist lekker soepel blijven. Hierdoor heb je beter grip. Vooral in de sneeuw merk je dat winterbanden veel veiliger zijn. Hoe zacht je ook rijdt, met zomerbanden ga je sowieso glijden. Op besneeuwd wegdek is de remweg van een winterband ongeveer 30 meter bij 50 kilometer per uur. Met zomerbanden sta je na maar liefst 60 meter pas stil.

Die winterbanden: wanneer moeten ze eronder?

Er is geen vaste periode waarin je verplicht bent je winterbanden onder je auto te hebben. Je bent sowieso enorm blij met je winterbanden als je in winterse omstandigheden terechtkomt. IJzel, sneeuw, sneeuwmodder, rijpvorming. Zorg dat je winterbanden eronder zitten voordat de temperatuur onder de 7 graden komt. Dan weet je zeker dat je goed zit. Zet op je kalender dat je in de periode van oktober tot maart met winterbanden rijdt.

Moeten winterbanden op alle wielen?

Sommige mensen denken dat winterbanden alleen op de aangedreven wielen moeten. Dat is niet zo — sterker nog: het is onveilig. Het is nog beter om helemaal geen winterbanden te hebben, dan er twee om je wielen te doen. Twee sets verschillende banden zorgen voor onvoorspelbaar rijgedrag en dat resulteert nogal eens in ongelukken.

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Maar ga je op wintersport? Dan is de kans groot dat je door een gebied komt waar het wel verplicht is om winterbanden onder je auto te hebben. Onder andere in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland zijn winterbanden verplicht. En ja, dat geldt ook voor Nederlandse auto's.

Een ongeval zonder winterbanden: wie is aansprakelijk?

In een aantal van bovengenoemde landen is het soms zelfs zo dat je een deel van de aansprakelijkheid in je schoot geworpen krijgt als je niet op winterbanden rijdt en betrokken raakt bij een ongeval. In het ergste geval krijg je (een deel van) je letselschade niet vergoed, omdat je op ongeschikte banden rondrijdt.

Zijn er alternatieven voor winterbanden?

Het is natuurlijk ook wel een ding: twee keer per jaar je banden laten verwisselen. Zijn de vierseizoenenbanden dan een goed alternatief? Nou… nee. Niet echt. Je hebt veel sneller sneeuwkettingen nodig dan bij winterbanden en ze zijn in geen van de seizoenen écht uitblinkers.

En sneeuwkettingen dan?

Sneeuwkettingen zijn nooit weg. Maar ze zijn niet geschikt om lange stukken mee te rijden. Dus nee, het is niet voldoende om sneeuwkettingen om je zomerbanden te doen.

Hier let je op voordat je de winterbanden onder je auto zet

Dat winterbanden een goed idee zijn, moge duidelijk zijn.

In ieder geval is het altijd goed op te letten in welke staat de winterbanden zijn die je onder je auto zet.

  • M+S Kom je in Duitsland? Koop dan winterbanden met de M+S-aanduiding: modder en sneeuw. En dan wel in combinatie met een sneeuwvloksymbool. Dan weet je zeker dat je goed zit. Tenminste, is het profiel ook minimaal 4 mm diep?
  • Bandenspanning Temperatuurverschillen zorgen voor ongelijkmatige bandenspanning. Laat jij je winterbanden bij een temperatuur van 7 graden onder je auto zetten? Check dan de bandenspanning weer een keer als koning winter echt aangekomen is.
  • Staat van de banden Misschien heb je je winterbanden nog in de opslag liggen. Let altijd even goed op de staat van jouw banden voordat je ze eronder zet.

Winterbanden in de zomer? Niet doen!

In de zomer met winterbanden rijden is geen goed plan en kan voor gevaarlijke situaties zorgen. De redenen op een rijtje:

  1. Met winterbanden in de zomer heb je een langere remweg. Gemiddeld doe je er 30% langer over om stil te staan. En dat is best een eind. Zeker als je wat harder rijdt.
  2. Doordat het rubber van de winterbanden harder is bij warm weer, heb je een slechtere wegligging. De kans op aquaplaning is daarbij ook een stuk groter.
  3. Bij warm weer slijten je winterbanden veel sneller. Het rubbermengsel van winterbanden is ideaal voor de koude dagen, maar slijt extra snel op een warme weg.
  4. Bij warm weer slijten je winterbanden veel sneller. Slecht voor het milieu én slecht voor je portemonnee.