• Home
  • Blog
  • Wat is mijn auto waard: dagwaarde auto berekenen

Je auto vervangen of gewoon zomaar benieuwd naar de dagwaarde? De dagwaarde van je auto berekenen geeft je een idee van wat jouw auto waard is. Handig als je je auto inruilt. Goed om te weten: de dagwaarde is eigenlijk vooral een administratieve term die verzekeraars gebruiken.

Als je je auto volledig in de prak rijdt of als ‘ie gestolen is, dan wil je waarschijnlijk een vervangende auto. De verzekeraar vraagt dan naar de dagwaarde van je bolide. Maar ook als je je auto ‘zomaar’ van de hand wil doen, is het handig de dagwaarde te berekenen.

Wat is mijn auto waard?

De dagwaarde is heel simpel het bedrag wat je auto op dat moment waard is. Is je bolide ouder dan 7 jaar? Dan heeft ‘ie geen officiële dagwaarde meer. Is ‘ie jonger? Dan bepalen het bouwjaar, de kilometerstand, slijtage en accessoires van je auto de dagwaarde.

Dagwaarde auto berekenen: zo doe je dat

Zit je al met een rekenmachine en pen en papier voor je neus? Dat is niet nodig. De dagwaarde van je auto komt neer op de nieuwwaarde van je auto (de prijs die in de catalogus staat) min het bedrag dat je auto minder waard is door slijtage en ouderdom. Bijvoorbeeld ANWB vertelt je alles over de dagwaarde. Vul je kenteken in, je huidige kilometerstand en je weet wat je voor je auto krijgt.

Let op: de waarde van je auto bepalen is alleen maar een schatting. Door gebruik te maken van koerslijsten zoals ANWB aanbiedt, heb je een indicatie van wat jouw auto waard is. Wil je je auto verkopen? Dan is het slim een specialist te vinden die je auto taxeert.

Waarom weten wat je voor je auto krijgt?

Zoals gezegd: als je auto bijvoorbeeld gestolen is, als je ‘m wil verkopen of als je schade hebt, is het handig de dagwaarde te berekenen. Wist je trouwens al dat als de dagwaarde van je auto laag is, je verzekeringspremie ook lager uitvalt?

Dagwaarde en vervangingswaarde

De dagwaarde van je auto is vooral handig voor verzekeraars: zij gebruiken die waardebepaling voor het premiebedrag. Het is ook meteen de verzekerde som. Wat zoveel zegt als het bedrag dat je krijgt als je auto gestolen of total loss is. Negen van de tien keer is het niet mogelijk om van die dagwaarde een gelijkwaardige, vervangende auto aan te schaffen. Daarom gebruiken veel verzekeraars tegenwoordig een vervangingswaarde. Zo is het een stukje makkelijker een goede auto terug te kopen. De vervangingswaarde is vaak de dagwaarde plus 10%.