De 10 beste SUV’s van 2022

Op zoek naar een SUV of — zoals in de volksmond — hoge auto? Een ruige bolide waarmee je je op werkelijk álle terreinen durft te vertonen? De SUV (Sports Utility Vehicle) is een populaire auto, maar wat is nou de beste SUV van 2022?

Je ziet ze steeds vaker rijden, die SUV’s. En dat is natuurlijk niet voor niets. Het zijn sportieve wagens die, dankzij hun vracht aan ruimte, ook nog eens heel erg geschikt zijn voor het hele gezin. Er zijn SUV’s met vierwielaandrijving, waardoor ieder bospad een speeltuin wordt. Maar de autowereld zou de autowereld niet zijn, als de SUV niet uit meerdere soorten bestaat. Je hebt terreinwagens, luxury SUV’s, fullsize SUV’s, midsize SUV’s, compacte SUV’s, mini SUV’s en crossovers. Genoeg om uit te kiezen, dus we snappen het helemaal als je concreet op zoek bent naar de beste SUV van 2022.

Welke SUV is dan de beste?

Dé beste SUV is niet zo te noemen. Het hangt af van wat je wensen zijn, hoe groot je budget is en natuurlijk wat je mooi vindt. Waar de één warm wordt van een Porsche Cayenne, gaat de ander liever voor een Volvo XC60. Wat de SUV’s in ieder geval gemeen hebben is dat ze een hoge zit hebben, over veel laadruimte beschikken en dat het sportieve bolides zijn. Om je toch op weg te helpen met je keus voor de voor jou beste SUV, zie je hieronder onze top 10 SUV’s van 2022.

Top 10 SUV’s 2022

Deze top 10 SUV’s bestaat uit bolides met een (relatief) mooi verbruik, genoeg laadruimte, genoeg vermogen om af en toe een flink stuk linkerbaan te pakken, een fijne instaphoogte en een reëel aankoopbedrag. Goed om te weten: bij auto.nl worden alle auto’s verkocht met supergoede voorwaarden, zodat jij nooit een miskoop doet. Al onze auto’s worden helemaal doorgelicht, en mocht er toch iets zijn dan heb je recht op garantie en een bedenktermijn.

1. Volvo XC40

Deze Zweed is er eentje die van wanten weet. De SUV is niet alleen gebouwd voor comfort, heeft een prachtig scandinavisch design en zit bomvol innovatieve technologie. Het is niet voor niets dat de Volvo XC40 sinds zijn introductie de (digitale) showrooms uit vliegt.

2. Nissan Qashqai

Deze populaire compacte SUV staat al jaren bovenaan de Nederlandse verkooplijsten. Een ruime bolide die comfortabel rijdt en een stoer uiterlijk heeft. Je zit lekker hoog, dus je hebt goed zicht op de weg. Een prima alternatief voor de normale hatchback.

3. Hyundai Kona

In 2021 was de Kona al één van onze favoriete wagens, en in 2022 verandert daar eigenlijk niet zo heel veel aan. Want dit is nog steeds een slimme auto. Lekker compact van buiten, maar met voldoende binnenruimte. We hebben het getest en er past prima een mountainbike in. Lekkere looks en Hyundai kwaliteit, wat wil je nog meer?

4. Audi Q4

De Audi Q4 e-tron is het kleine broertje van de populaire Audi e-tron. En die mocht ook wel wat kleiner, want de originele e-tron die raak je in de stad niet zomaar kwijt. Deze Q4 is qua formaat bescheiden, maar alsnog een hele luxe auto met een prachtig design van buiten en van binnen. Dit maakt elektrisch rijden wel heel erg aantrekkelijk.

5. Kia Sportage

De Kia Sportage mag in dit lijstje niet ontbreken, gezien het grote aantal verkopen van deze crossover. Sportief van binnen en van buiten en een heerlijk weggedrag. Heb je niet genoeg aan de ruimte in deze bolide, dan heb je ook nog eens mazzel met het enorme trekgewicht. Hang je caravan er maar achter.

6. Mazda MX-30

Op zoek naar een premium auto voor een niet-zo-premium prijs? Dan is dit een goede keuze. De MX-30 doet precies waar Mazda sinds een paar jaar weer goed in is: fantastisch design, goed uitgerust en aan een reële prijs. En in de MX-30 is dat ook nog eens gecombineerd met de voordelen van een elektrische auto. Comfortabel en fluisterstil rijden.

7. Suzuki Jimny

De Jimny valt officieel ook in de categorie SUV. Al noemt men dit misschien eerder een terreinwagen. En dat is terecht, want met deze auto kom je heel ver in de modder. Met zijn lage gewicht en slimme vierwielaandrijving is dit een super efficiënt terrein monster. Een auto waar je op durft te vertrouwen — op welk terrein je je ook begeeft.

8. Volkswagen Tiguan

Volkswagen was er vroeg bij met de Tiguan. Deze SUV bestaat namelijk al bijna 20 jaar. Een luxe wagen, en de versie uit 2021 zit vol met innovatie. Van een automatische achterklep die je één voetbeweging opent tot een technologische assistent die je helpt je aanhanger, caravan of paardentrailer te parkeren. Ideaal.

9. Ford Puma

De Ford Puma is een hele slimme SUV. Deze auto zorgt ervoor dat je altijd de juiste afstand tot je voorligger hebt, voorkomt botsingen in de file en de stad en zorgt ervoor dat je netjes op je eigen baan blijft. En in de Puma mag je gezien worden! Veilige auto’s hoeven niet saai te zijn, en dit is het ultieme voorbeeld.

10. Dacia Duster

Last maar zeker niet least is de Dacia Duster. Deze auto krijgt in Nederland vaak niet de liefde die hij verdient, terwijl hij bijvoorbeeld in Spanje razend populair is. Dit is een echt no-nonse auto die het in Nederland eigenlijk heel goed zou moeten doen. Bewezen techniek, slim ontworpen, en veel waar voor je geld. Gewoon een hele goede keuze dus.

Weet jij al wat de beste SUV voor jou is?

Heb jij al een idee van wat de beste SUV voor jou is? Mocht je er niet uitkomen — ons team zit voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Ons aanbod SUV’s bekijken? Vol gas naar de webshop.