Wat is een hybride auto?

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: hybride en elektrische auto’s. Is dat nou hetzelfde of is hybride weer iets anders dan een elektrische bolide? Wat zijn de voordelen en nadelen? Je leest hier alles over de hybride bolide.

Een hybride auto is níet hetzelfde als een volledig elektrische auto. Het verschil zit erin dat een hybride voertuig gebruikmaakt van twee motoren: een verbrandingsmotor en een elektromotor. De verbrandingsmotor haalt brandstof uit de brandstoftank — diesel of benzine. De elektromotor draait op stroom uit de accu die in de auto zit.

Verschillende types hybride auto’s

Je weet nu dat er een verschil is tussen een hybride en een elektrische auto. Maar ook ‘hybride’ bestaat uit verschillende types. Je hebt keus uit volledig hybride, half hybride, plug-in hybride en REEV.

Volledig hybride

De volledig hybride auto is er een die volledig op beide motoren kan rijden. Dus of helemaal op de elektromotor, of helemaal op de verbrandingsmotor. Wil je tijdens het rijden overschakelen naar de andere motor, dan kan dat. Handig als je bijvoorbeeld in de stad rijdt en lekker zuinig wil rijden.

Half hybride

Half hybride, of soms ‘mild hybride’, betekent dat je niet alleen op elektriciteit rijdt. De elektromotor en brandstofmotor zijn echt een team en werken niet los van elkaar. Je rijdt natuurlijk wel een stuk zuiniger dan met alleen een verbrandingsmotor. Je verbruikt ongeveer 15 procent minder brandstof als je door het centrum tourt. Over het algemeen rijd je 8 tot 10 procent zuiniger.

Plug-in hybride

Zie je weleens auto’s aan een stekker hangen? Dat zijn vaak plug-in hybrides. Deze auto’s hebben een accu die je oplaadt. Bijvoorbeeld thuis, in parkeergarages of bij een laadpaal bij tankstations.

REEV: Range Extended Electric Vehicle

REEV-auto’s rijden áltijd elektrisch. Je hebt auto’s van deze soort die leverbaar zijn met verbrandingsmotor, maar in principe heb je een volledig elektrische auto te pakken.

Voordelen van een hybride auto

Het grootste en bekendste voordeel van een hybride auto is dat het veel zuiniger rijdt dat een auto op benzine of diesel. Vooral handig als je veel in de stad rijdt of regelmatig in een file belandt. Andere voordelen zijn:

  • Minder uitstoot
  • Milieuvriendelijk — ook goed voor je imago
  • Fiscale voordelen

Nadelen van een hybride bolide

Als hybride auto’s alleen maar voordelen zouden hebben, reed natuurlijk iedereen in een hybride bolide. Dat is niet zo, want er zijn — zoals altijd — wel wat nadelen. Bijvoorbeeld:

  • Hybride auto’s zijn in aanschaf een stuk duurder, met name doordat ze moeilijker te maken zijn
  • Je hebt meer ruimte nodig voor zowel de batterijen als de motor, waardoor je wat ruimte in de auto verliest
  • Als je een hybride auto hebt die je moet opladen, ben je altijd gebonden aan je actieradius die flink kleiner is dan die van een brandstofauto
  • Sommige mensen vinden het een nadeel dat de elektromotor muisstil is, waardoor er nogal eens gevaarlijke situaties ontstaan en je niet de ‘échte rij-ervaring’ hebt

Verbruik van een hybride

Een hybride of semi-elektrische wagen verbruikt minder dan een auto op benzine of diesel. Hoeveel zuiniger de wagen om gaat met de brandstof verschilt per model. Het verbruik ligt 8% tot 55% lager. Bij gebruik in de stad is het verschil het grootst, omdat de elektrische aandrijving dan het beste tot z’n recht komt. Op de snelweg doet de verbrandingsmotor het grootste deel van het werk.