image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • Wat is een WA-autoverzekering en is deze verplicht?

Wat is een WA-verzekering en is deze verplicht?

Heb je je eerste auto gekocht of ben je er nog mee bezig? Goed om te weten is dat je je minimaal een WA-autoverzekering nodig hebt. Wat is de WA-verzekering precies, is het verplicht of alleen aan te raden en wat zijn je opties?

Sommige mensen halen een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering door elkaar. Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die niet verplicht is, maar wel handig. Je verzekert de schade die je zelf veroorzaakt. Help je je beste vriend verhuizen en laat je zijn gloednieuwe smart-tv van de trap stuiteren? Dan is het nog steeds balen, maar kost het je geen rib. Een WA-verzekering is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor je auto of motor.

Wat is een WA-verzekering precies?

Een WA-verzekering dekt alle schade die je met je auto aan anderen of hun voertuig toebrengt. Het gaat dan om schade die jij als bestuurder veroorzaakt, of iemand die in jouw auto rijdt. Zowel letsel- als zaakschade vallen hieronder. In principe vergoedt de verzekering de schade, tenzij degene die rijdt geen geldig rijbewijs had of onder invloed was van alcohol of drugs. Rijd je opzettelijk tegen iets of iemand aan, dan zijn de kosten voor jezelf. Let op: de WA-verzekering geldt niet voor schade aan je eigen voertuig. Je draait dus zelf op voor de schade aan je eigen auto. Wil je dat niet, dan moet je bijvoorbeeld een all-risk-verzekering afsluiten.

Is een WA-autoverzekering verplicht?

Zodra je je auto op jouw naam zet, is het verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) controleert of alle auto’s verzekerd zijn. Ook de politie doet controles. Word jij staande gehouden en ben je niet verzekerd? Dan loop je nu tegen de spreekwoordelijke lamp en dat komt je duur te staan. Een boete kost je maar liefst €600.

Je bent verplicht aan te tonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Mocht je twijfelen over wat een motorrijtuig is: • auto’s • motoren • vrachtwagens • bussen • brom- en snorfietsen • scooters • trikes • quads • gemotoriseerde stepjes

Niet rijden, wel verzekeren

Al rijd je niet in je auto, hij moet wel verzekerd zijn. Zelfs als de auto op blokken in je eigen schuur staat. Wil je dit niet, dan is het een optie je kenteken te laten schorsen. Vanaf dat moment hoeft je auto niet meer WA-verzekerd te zijn. Je mag dan ook niet rijden. Stap pas weer in je auto als je kenteken weer geactiveerd is.

Uitzondering: uit geloofsovertuiging geen WA-autoverzekering

Er is één uitzondering waarin je wel mag autorijden zonder WA-autoverzekering. Deze uitzondering is voor mensen die vanuit geloofsovertuiging geen verzekering willen afsluiten. Je stort dan een bepaald bedrag per jaar in een waarborgfonds. Als je als ‘gemoedsbezwaarde’ een ongeval veroorzaakt, betaalt het waarborgfonds de schade. Vervolgens verhaalt het fonds de kosten op de gemoedsbezwaarde. Zo hoeft het slachtoffer niet onnodig lang op geld te wachten. Uiteindelijk betaal je dus als veroorzaker wel zelf de kosten van de schade.

Wat gebeurt er als je onverzekerd rondrijdt?

Onverzekerd rondrijden is een slecht plan. Naast dat je het risico loopt op een boete van €600, ben je ook zeker nog niet jarig als je een ongeval veroorzaakt. Er is niemand die de schade betaalt, behalve jij. Deze kosten lopen al snel hoog op. Een persoonlijk faillissement is in dit geval geen uitzondering.

Leestip: heb je je eerste auto of op het oog? Lees onze tips voor het kopen van een eerste auto of een tweedehands auto.