Het wordt steeds populairder en je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar hoe werkt private lease? Hoe zit het met zo’n leasecontract? En wat is het verschil tussen private lease en financial lease? Hier vind je alle antwoorden.

Wat is private lease?

Private lease: een typisch begrip in de categorie ‘ik heb de klok wel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt’. De meeste mensen weten wel dat het dus om een lease-auto gaat, maar niet hoe het precies werkt. Daarom leggen we je er hier alles over uit.

De afgelopen jaren is private leasen enorm toegenomen. Steeds meer mensen kiezen voor een nieuwe of gebruikte auto met leaseovereenkomst. In 2021 is het één van de populairste manieren om een auto te rijden. Wat houdt dat allemaal in? Je leest hier alles over de kosten, voorwaarden, voor- en nadelen van private lease.

Dit zit er in het leasecontract

Elke private lease overeenkomst gaat uit van een vast maandbedrag. Dat maandbedrag is inclusief alles, behalve de brandstof en eventuele boetes.

Wat er dus allemaal wel in zit:

 • afschrijving
 • wegenbelasting
 • all-risk verzekering
 • onderhoud
 • banden
 • reparaties
 • 24/7 pechhulp
 • vervangende auto na 24 uur bij reparaties

We brengen de auto ook nog eens bij je thuis. En aan het einde van de leaseperiode halen we de auto weer netjes op. Tenzij je ‘m overneemt, want dat is ook een optie.

Looptijd leasecontract

Zodra je de private lease-overeenkomst tekent, leg je de looptijd en kilometers vast. De standaardtermijn voor een leaseovereenkomst is 24, 36 of 48 maanden. Gelukkig staat dit niet in steen. Een herberekening is altijd mogelijk, maar houd er wel rekening mee dat de voorwaarden — zoals je maandbedrag — dan veranderen. Heb je in de gaten dat je meer rijdt, bijvoorbeeld doordat je werk verhuist? Of juist minder? Geef het door. Soms is met terugwerkende kracht aanpassen mogelijk. Neem contact met ons op, dan zorgen wij voor een juiste oplossing.

De voor- en nadelen van private lease

Wat maakt private lease nou zo fijn? Voordelen van private lease:

 • je betaalt per maand een vast bedrag, waardoor je nooit voor verrassingen staat
 • je rijdt een nieuwe (of gebruikte) auto zonder dat je een spaarrekening hoeft te hebben of plunderen
 • zodra de leaseperiode is afgelopen, halen we de auto gewoon weer bij je op (óf je neemt ‘m over tegen marktwaarde van dat moment)

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er kleven ook wat nadelen aan private lease:

 • het is en blijft een financiële verplichting voor langere tijd
 • rijd je meer kilometers dan afgesproken, dan betaal je extra
 • private lease staat geregistreerd bij BKR (65% van het totaal aan maandelijkse bedragen)

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor private lease, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Het is vooral belangrijk dat je het maandbedrag voor je bolide ook echt kan betalen. Daarom kijken we naar je inkomen, je woonlasten en eventuele schulden. Ook doen we een toetsing bij BKR.

Een aantal andere voorwaarden:

 • een Nederlands burgerservicenummer is verplicht
 • bij aanvang van de looptijd moet je minimaal 18 zijn
 • aan het einde van de looptijd ben je maximaal 80 jaar oud

Wat is het verschil tussen private lease en financial lease?

Private lease is de meest populaire manier om een auto te leasen. Er bestaan ook andere vormen, zoals financial lease.

Sommige autodealers bieden een huurkoopcontract aan. Dat is precies wat we bedoelen met financial lease. Via huurkoop ben je de auto aan het afbetalen - aan het einde van de looptijd ben je de eigenaar.

Een tegenstelling tot private lease moet je bij financial lease zelf betalen voor onderhoud, de wegenbelasting en de autoverzekering. Bovendien weet je pas bij verkoop van de auto hoeveel je op de aanschaf afgeschreven hebt. De kosten zijn dus veel minder goed voorspelbaar.

Het is niet voor niets dat private lease in 2021 de populairste optie is. Het geeft minder zorgen en meer financiële zekerheid.

Hoe werkt private lease?

Een private lease-aanvraag bij auto.nl gaat als volgt:

 1. kies je favoriete auto uit
 2. bepaal de looptijd en het aantal kilometers
 3. na je bestelling doen wij een financiële check, waarbij we contact met je opnemen om de aanvraag door te nemen
 4. je levert benodigde documenten aan, zoals een bewijs van inkomsten, een bewijs van woonlasten en een kopie van je rijbewijs
 5. we beoordelen je documenten en geven — als alles goed is — definitief akkoord, waarna je een contract ontvangt dat je getekend terugstuurt
 6. je auto komt eraan!

In 2 tot 4 weken na de aanvraag staat je nieuwe auto voor de deur. Wil je meer weten? Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 09:00 en 21:00 uur bereikbaar. Op zaterdagen bereik je ons tussen 09:00 en 17:00 uur.