image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • Wegenbelasting hybride en elektrische auto’s

Wegenbelasting hybride en elektrische auto’s

Dat we wegenbelasting betalen voor motoren, dieselauto’s en benzine-auto’s — dat weten we allemaal. We weten ook dat je voor een dieselauto meer wegenbelasting betaalt. Maar hoe zit het eigenlijk voor hybrides en elektrische auto’s?

Net als in voorgaande jaren betaal je ook in 2021 wegenbelasting voor diesels, benzine-auto’s en (plug-in) hybride. Omdat het kabinet wil dat de elektrische auto voor iedereen betaalbaar en aantrekkelijk is, zijn er verschillende regelingen om het gebruik van die schonere auto’s te stimuleren. Het kabinet wil dat er in 2050 alleen nog maar schone auto’s rondrijden.

Wegenbelasting elektrische auto’s in 2021

Dit jaar betaal je voor de volledig elektrische auto’s geen wegenbelasting. Waarom de elektrische bolides vrijgesteld zijn? Omdat de overheid dit milieuvriendelijke rijden graag stimuleert. Sterker nog: tot 2024 betaal je sowieso geen motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto. (Let op: de bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak is wel gestegen.) Vanaf 2025 betaal je waarschijnlijk wel wegenbelasting voor je elektrische bolide, maar naar verwachting is dat nog steeds met een hoge korting.

Goed om te weten: als je een nieuwe elektrische auto koopt, betaal je op dit moment geen aanschafbelasting (bpm). Ook dit blijft in elk geval zo tot en met 2024.

Wegenbelasting plug-in hybrides

Rij je een plug-in hybride? Dus een auto die zowel op elektriciteit als benzine of diesel rijdt? Dan betaal je op dit moment maar de helft van de wegenbelasting. Ook dit geldt tot en met 2024. Wil je meer weten? Lees dan onze blog met voor- en nadelen van hybride auto’s.

De bijtelling gaat wel omhoog

Gebruik je je elektrische auto van de zaak ook privé? Dan betaal je bijtelling. Op 1 januari 2021 steeg de bijtelling voor volledig elektrische auto’s. Op dat moment ging de bijtelling van 8% naar 12%, berekend over de catalogusprijs van je bolide. Komende jaren stijgt het bijtellingspercentage verder. Vanaf 2022 is het 16% en in 2025 gaat het nog verder omhoog.

Komt de catalogusprijs van je auto boven de €40.000? Dan betaal je vanaf dat bedrag 22% bijtelling.