Coronavirus Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, nemen wij maatregelen rond de bezorging van auto’s.Meer informatie

Wegenbelasting hybride en elektrische auto’s

Dat we wegenbelasting betalen voor motoren, dieselauto’s en benzine-auto’s — dat weten we allemaal. We weten ook dat je voor een dieselauto meer wegenbelasting betaalt. Maar hoe zit het eigenlijk voor hybrides en elektrische auto’s?

Net als in voorgaande jaren betaal je ook in 2020 wegenbelasting voor diesels, benzine-auto’s en (plug-in) hybride. Omdat het kabinet wil dat de elektrische auto voor iedereen betaalbaar en aantrekkelijk is, zijn er verschillende regelingen om het gebruik van die schonere auto’s te stimuleren. Het kabinet wil dat er in 2050 alleen nog maar schone auto’s rondrijden.

Wegenbelasting elektrische auto’s

Dit jaar betaal je voor de volledig elektrische auto’s geen wegenbelasting. Waarom de elektrische bolides vrijgesteld zijn? Omdat de overheid dit milieuvriendelijke rijden graag stimuleert. Sterker nog: tot 2025 betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto. (Let op: de bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak is wel gestegen.) Vanaf 2025 betaal je dus wel wegenbelasting voor je elektrische bolide, maar dat is dan maar een kwart. Een jaar later betaal je wel de volledige motorrijtuigenbelasting.

Goed om te weten: als je een nieuwe elektrische auto koopt, betaal je op dit moment geen aanschafbelasting (bpm). Van dit voordeel profiteer je tot 2025. Koop je je elektrische bolide in 2025, dan betaal je eenmalig €360 per auto aan bpm. Dat bedrag stijgt elk jaar mee met de inflatie.

Wegenbelasting plug-in hybrides

Rij je een plug-in hybride? Dus een auto die zowel op elektriciteit als benzine of diesel rijdt? Dan betaal je op dit moment maar de helft van de wegenbelasting. Ook dit geldt tot 2025. Vanaf 2025 krijg je nog 25% korting en in 2026 betaal je het volledige bedrag.

De bijtelling gaat wel omhoog

Gebruik je je elektrische auto van de zaak ook privé? Dan betaal je bijtelling. Vanaf 1 januari 2020 stijgt de bijtelling voor volledig elektrische auto’s — weliswaar in stapjes. In 2020 gaat de bijtelling van 4% naar 8%, berekend over de catalogusprijs van je bolide. Is je auto in de catalogus duurder dan €45.000? Dan betaal je vanaf dat bedrag 22% bijtelling. Komende jaren stijgt het bijtellingspercentage verder.