image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • Winterbanden in de zomer? Niet doen.

Winterbanden in de zomer? Niet doen!

Dat winterbanden voor in de winter zijn, is duidelijk. Maar waarom is dat? Waarom krijgen experts rillingen over de rug als iemand vraagt of winterbanden in de zomer ook prima zijn? Het is niet verstandig. En je leest hier waarom.

Op een of andere manier weten we allemaal dat je beter niet met zomerbanden door de sneeuw rijdt. Tenzij je graag drift. Maar waarom overwegen we dan wel om in de zomer met winterbanden door te blijven rijden? Ons advies: niet doen. Scheelt trouwens ook in je portemonnee.

Reden 1: winterbanden zorgen in de zomer voor een langere remweg

Die winterbanden zijn ontworpen voor het rijden in sneeuw. Daarom hebben ze een flink profiel. En juist dat diepe profiel is minder geschikt voor op droog wegdek. En op warm wegdek gaat het al helemaal niet lekker. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden is. Even een voorbeeld bij een aangename 15 graden:

  • met zomerbanden is je remweg bij 50 kilometer per uur op droog wegdek ongeveer 12 meter
  • met winterbanden is je remweg bij 50 kilometer per uur op droog wegdek ongeveer 15 meter

Hoe hoger de temperatuur en hoe warmer het wegdek, hoe langer de remweg van winterbanden is. Gemiddeld doe je er 30% langer over om stil te staan. En dat is best een eind. Zeker als je wat harder rijdt.

Reden 2: slechtere wegligging

Doordat het rubber van de winterbanden harder is bij warm weer, heb je een slechtere wegligging. Niet per direct rampzalig, maar je moet dan wel je rijgedrag aanpassen. Doe je dat niet, dan beland je in gevaarlijke situaties. Niet alleen die langere remweg, maar ook aquaplaning is een veel voorkomend verschijnsel. Zeker als je veel op de weg bent, is het echt af te raden om je winterbanden in de zomer onder je bolide te laten zitten.

Reden 3: je winterbanden slijten veel meer in de zomer

Bij warm weer slijten je winterbanden veel sneller. Het rubbermengsel van winterbanden is ideaal voor de koude dagen, maar slijt extra snel op een warme weg. En hoe sneller ze slijten, hoe sneller je tank leeg is en hoe sneller je nieuwe banden moet hebben.

Lang verhaal kort: laat op tijd je winterbanden vervangen door de zomervariant om veilig de weg op te gaan.